Geloof en ongeloof

blog reyke zwartjes

Je kiest om te geloven of niet. Geloven zie ik als een actieve beweging waarin je je toevertrouwt. Aan de ander, aan jezelf, aan het Leven. Je maakt dus steeds een keuze, en die keuze maakt alle verschil.

Zo kies je bijvoorbeeld om in de ander te geloven en de woorden ‘ik geloof in jou’ hebben altijd effect. De andere kant van de medaille is ongeloof. Ongeloof kent dezelfde krachtige werking, maar dan in tegengestelde zin. Ongeloof kom je tegen in de vorm van cynisme, wantrouwen, bemoeizucht. Tijdens deze lezing spreek ik over het effect dat de keuze voor geloof of ongeloof heeft op jezelf, je relaties en je verhouding tot het leven.


Ik geloof dat loslaten iets op gang brengt.
Ik geloof dat je met je hart kunt zien.
Ik geloof dat er altijd hulp is.
Ik geloof in wat groter is dan ik!

Reyke Zwartjes


Het woord Geloof komt van de wortel ‘Liob’ dat betekent: voor lief nemen, goedkeuren, het goede zien.

Geloof is wat mij betreft een persoonlijke visie op de werkelijkheid en een actieve daad. Ik zie bewust het goede in de wereld en de mensen. Je kiest om te ‘geloven’. Ongeloof is ‘stoppen’ met Geloven. Ook daarvoor kun je actief kiezen.

Een paar citaten uit mijn lezing:
‘Geloof is de fundamentele zachtaardigheid en goedheid van alle mensen’ (Dalai Lama).

Wat is Geloof? ‘Het is de absolute zekerheid dat onze hoop ook werkelijkheid wordt en het is het bewijs van dingen die wij niet kunnen zien’ (Hebreeën 11:1).

‘Geloven is zeker weten dat je twijfelt’ (Freek de Jonge).

Lezing | 6 januari 2013
Reageren kan via mail: info@reykezwartjes.com
reyke zwartjes

Reyke Zwartjes

In mijn begeleiding werk ik met de vragen en dilemma’s die leven binnen het persoonlijke, het relationele en het werk gerelateerde domein. Daarin ga ik uit van een wens naar individuele ontwikkeling en groei van bewustzijn. In mijn blogs schrijf ik met veel plezier over uit het leven gegrepen gebeurtenissen die ik met lichtheid en humor koppel aan grotere levensthema’s.